Oefenen in ‘Opfleuren’

 

Je kunt oefenen om jezelf op te fleuren als je je miserabel voelt. Besteed een paar minuten aan jezelf en doe deze oefening.

 

Zorg dat je comfortabel zit. Neem er even de tijd voor om prettig en ontspannen te kunnen zitten. En als je prettig en ontspannen zit, ga dan in gedachten terug naar een moment in je leven waarop je je echt blij en gelukkig voelde. Neem er de tijd voor om door je geheugen te dwalen. Als dan die herinnering zich aandient, concentreer je er dan op, vergroot die herinnering als het ware. Dat moment waarop je je blij en gelukkig voelde, waar was je toen, wat zag je, wat hoorde je, wat voelde je, wat proefde je, wat rook je? Laat die herinnering over je heen komen en beleef het alsof het nu gebeurt, je beleeft het hier en nu. Maak het intenser en intenser, de kleuren versterkt, de geluiden verstild, de gevoelens verdiept. Maak de beleving intenser en intenser.

 

En als je dan die herinnering zo intens beleeft, wrijf dan je middelvinger over je duim. En voel dat je dat doet, terwijl je die herinnering vasthoudt en geniet ervan en weet dat je ervan geniet. En als je dat dan zo beleefd hebt kom je weer terug uit je gedachten en terug in het heden en je merkt dat je je goed voelt.

 

En elk moment, wanneer je jezelf wat moet opfleuren, wrijf dan je met je middelvinger over je duim, beleef dat geconcentreerd en neem jezelf daardoor mee terug naar die waardevolle gevoelens die je zo intens beleefd hebt.