Medische behandelmethoden

 

 

Er bestaan verschillende behandelmethoden waarmee artsen tinnitus proberen te verminderen. Die worden soms ook in Nederland toegepast. De behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt, hebben soms forse bijwerkingen en de uiteindelijke resultaten zijn niet altijd overtuigend.

 

 

Een aantal behandelmethoden:

  • Infuustherapie. De behandeling bestaat uit het dagelijks toedienen van een infuus gedurende een periode van ongeveer twee weken. Meestal krijgt men in totaal zo`n tien infusen. Het infuus bevat middelen die het bloed verdunnen.
  • Zuurstoftherapie. Tinnitus kan het gevolg zijn van zuurstofgebrek in het binnenoor. Door de druk te verhogen en pure zuurstof toe te voegen, wordt het zuurstofgehalte in het binnenoor verhoogd en het genezingsproces gestimuleerd.
  • Lidocaïnetherapie. Lidocaïnetherapie is een behandeling met het verdovingsmiddel lidocaïne. Zie ook “Behandeling met medicijnen”.

 

Behandeling met medicijnen

  • Doorbloedingbevorderende medicijnen. Als slechte doorbloeding de oorzaak is, schrijven artsen deze medicijnen vaak voor. De medicijnen kunnen alleen worden gebruikt aan het begin van de ziekte en nemen niet de oorzaak weg.
  • Plaatselijke verdovingsmiddelen. Middelen als procaïne, lidoaïne en tocaïnide voorkomen tijdelijk pijn en worden bij de behandeling van tinnitus in de bloedbaan gespoten. De bijwerking van de middelen kan onaangenaam en zelfs gevaarlijk zijn. Behandeling vindt plaats in het ziekenhuis.
  • Anti-epileptica. Uit onderzoeken zou blijken dat anti-eleptica oorsuizen zou verminderen. Dit middel wordt alleen toegepast bij ernstige vormen van tinnitus en in situaties waarbij andere behandelingen geen succes hebben.
  • Calciumantagonisten. Een goed functioneren van de zintuigcellen is ook afhankelijk van de toevoer van calcium. Deze medicijnen normaliseren een eventuele verkeerde instroom van calcium.
  • Antidepressiva. Deze medicijnen werken kalmerend en zorgen ervoor dat tinnitus als minder erg wordt ervaren. Sommige middelen werken verslavend en na stopzetting van de behandeling kan de tinnitus in verhevigde mate terugkeren.
  • Glutamaat. Deze neurotransmitter bevordert de overdracht van zenuwprikkels in de zenuwbanen. Het zou een pathologische spontane activiteit in de gehoorbaan kunnen onderdrukken, maar de effectiviteit is nog niet bewezen.