Oorsuizen – Tinnitus

 

 

Oorsuizen, dat niet spontaan verdwijnt, kan behoorlijk angstwekkend zijn. Mensen met dit probleem vragen zich af of het ooit zal weggaan, of het gehoor misschien volledig verdwijnt, of de oorsuizingen misschien nog erger worden.

Door de vervelende inwendige geluiden is concentratie nauwelijks meer mogelijk.  De irritante geluiden slorpen heel wat energie op. Het inslapen is vaak moeilijker of de nachtrust wordt verstoord waardoor vermoeidheid tijdens de dag sneller optreedt.  Beetje bij beetje neemt de veerkracht af. Het gaat de gemoedstoestand en het sociale leven sterk beïnvloeden.

 

 

Oorzaken van tinnitus

 

Tinnitus kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ouderdomsslechthorendheid of door blootstelling aan lawaai. De stoornis is gelokaliseerd in het binnenoor. In de cochlea bevinden zich ongeveer 13.000 haarcellen. Beschadiging van een gedeelte van deze haarcellen veroorzaakt een stoornis in de constante stroom van zenuwsignalen naar de hersenen. Deze abnormale signalen worden waargenomen als een geluid, oorsuizingen. In sommige gevallen kunnen ook andere delen in het oor of de zenuwverbindingen een stoornis vertonen die tinnitus veroorzaken.